Dieta na zdrowe włosy
Zauważyłeś, że w ostatnim czasie kondycja Twoich włosów znacząco się pogorszyła? Stały się matowe, łamliwe lub zaczęły nadmiernie wypadać? Przyczyną mogą być zmiany w sposobie odżywiania. Włosy jako pierwsze z całego organizmu dadzą Ci znać, że zmagasz się z niedoborem podstawowych witamin, składników mineralnych lub innych substancji odżywczych. Zapoznaj się z naszym artykułem i wprowadź w swoją dietę produkty na zdrowe włosy.
Podstawowe zasady zdrowej diety
Jednym z zadań prawidłowej diety jest dostarczanie do organizmu składników poprawiających strukturę włosa oraz odżywiające skórę głowy. Codzienny jadłospis powinien zawierać produkty bogate w białko, czyli główny budulec włosa, a także krzem, żelazo, cynk oraz miedź. Posiłki powinny uwzględniać witaminy A, D, E, K, jak również B6 i B12. Dobrze zbilansowana dieta pomoże Ci odpowiednio nawilżyć i odżywić włosy.
Włosy są najbardziej wrażliwym elementem naszego organizmu i wyjątkowo czule reagują na każdą zmianę w naszym życiu, w tym m.in. dietę. Często decydując się na wprowadzenie nowych nawyków żywieniowych sięgamy po popularne i modne jadłospisy, które nie zawsze są dostosowane do zapotrzebowania naszego ciała. Drastycznie niska kaloryczność, brak odpowiedniej podaży substancji odżywczych bardzo szybko będzie widoczna w kondycji włosa. Najpewniej staną się matowe, zaczną kruszyć, bądź będą łamliwe.
Decydując się na wprowadzenie diety należy:
– dostosować kaloryczność diety do potrzeb organizmu,
– ograniczyć produkty, które mogą niekorzystnie wpływać na stan włosów,
– dostarczyć niezbędnych substancji odżywczych (jeśli nie możesz dostarczyć ich w formie pożywienia, warto rozważyć dodatkową suplementację),
– dostosować jadłospis do innych zaleceń żywieniowych (alergie, nietolerancje pokarmowe, schorzenia współistniejące).
Jedzenie, które lubią Twoje włosy
Białko jest głównym źródłem aminokwasów, z których powstaje keratyna – główny budulec łodygi włosa. Spożywając odpowiednią ilość białka będziemy mogli cieszyć się grubymi oraz elastycznymi włosami. Prawidłowo przyjmuje się, że w ciągu doby powinniśmy spożywać około 1 gram białka na każdy kilogram masy ciała. Niezbędne aminokwasy znajdziemy przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: drób, jaja, ryby czy nabiał. Wegetarianie lub weganie mogą zastąpić je roślinami strączkowymi (soczewica, ciecierzyca, fasola, groch) oraz orzechami.
Dieta na zdrowe włosy powinna zawierać jeszcze jeden istotny produkt odzwierzęcy – tłuste ryby morskie. Są one źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych EPA oraz DHA, które również muszą być dostarczane wraz z dietą. Nienasycone kwasy tłuszczowe mogą wpływać na zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie oraz wspomagać odpowiednie działanie układu hormonalnego.
W każdym spożywanym posiłku nie powinno zabraknąć porcji świeżych warzyw i owoców. Nie dość, że nadadzą naszym daniom wyjątkowego smaku i koloru, to dodatkowo dostarczą codzienną dawkę witaminy C. Jest to niezbędny składnik syntezy kolagenu – jednego z głównych białek skóry. Odpowiednie funkcjonowanie skóry głowy pozwoli utrzymać piękne i zdrowe włosy. Każde zaburzenie występujące na skórze głowy może mieć ogromny wpływ na pogorszenie kondycji włosów. Witamina C jest także niezbędnym elementem dbania o odpowiednie odżywienie żelazem, bowiem wspomaga jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym.
W szczególności warto zwrócić uwagę na owoce jagodowe oraz ciemne winogrona – źródła polifenoli. Są to antyoksydanty zwalczające wolne rodniki w naszym organizmie. Zmniejszą ryzyko wystąpienia stresu oksydacyjnego, czyli jednej z możliwych przyczyn łysienia.
Kasze są nie tylko źródłem węglowodanów, ale także magnezu, cynku, żelaza oraz witamin z grupy B. Witamina B odgrywa niezwykle ważną rolę w procesie wzrostu włosa. Niedobory tych składników mineralnych mogą być powiązane z pogorszeniem jakości skóry oraz włosa, a więc ich codzienne spożycie pomoże w utrzymaniu zdrowych i silnych włosów. Kasze są wyjątkowo uniwersalnym produktem, świetnie sprawdzą się zarówno w słonych jak i słodkich potrawach. Warto, aby na naszych kuchennych półkach znalazły się: kasza jaglana, gryczana i jęczmienna.
Modne i popularne diety redukcyjne bardzo często wykluczają spożywanie tłuszczu. To zupełnie błędne założenie. Odpowiednia ilość tłuszczu, w szczególności pochodzenia roślinnego, jest niezbędna do zachowania pięknych włosów. Świetnymi źródłami tłuszczu są np. oliwa z oliwek, olej lniany, olej z wiesiołka, siemię lniane, nasiona chia, orzechy włoskie czy migdały. Tłuszcze odpowiadają także za prawidłowe przyswajanie witamin niezbędnych do utrzymania prawidłowego funkcjonowania skóry, utrzymania mechanizmu podziałów komórkowych w mieszku włosowym czy w działaniu przeciwko wolnym rodnikom.
Nawet uwzględniając produkty, które mają pozytywny i zdrowotny wpływ na włosy, należy pamiętać, że podstawową zasadą każdej diety jest różnorodność spożywanych posiłków. Na naszych talerzach powinny się znaleźć wysokiej jakości źródła białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Dodatkowo nie wolno zapominać o różnokolorowych warzywach oraz orzechach. Co ważne, nasz codzienny jadłospis nie powinien być niesmaczny i monotonny. Jeśli zauważysz, że w Twojej kuchni króluje zbyt mała ilość produktów, nie bój się próbować nowych smaków. Sięgnij po liczne inspiracje kulinarne, które pomogą Ci wygrać walkę o piękną, bujną i lśniącą fryzurę.
Produkty, których powinieneś unikać
Słodzone napoje prowadzą do rozwoju otyłości oraz insulinoodpodrności. Wysoki poziom insuliny może spowolnić porost włosów, pogorszyć ich kondycję oraz przyspieszyć łysienie telogenowe. Przyczyną jest gorsze odżywienie mieszków włosowych, czyli niedostarczenie odpowiedniej ilości witamin i substancji odżywczych, ważnych do utrzymania prawidłowej formy włosów.
Słone przekąski, czyli produkty o wysokiej kaloryczności i niewielkiej wartości odżywczej. Przybliżają nas do otyłości czy innych chorób przewlekłych, mogących dalej skutkować zaburzeniami hormonalnymi czy stanem zapalnym powodującym nadmierne wypadanie włosów. Nadmierne spożywanie soli sprzyja podwyższonemu poziomowi sodu, zatrzymaniem wody w organizmie i zaburzeniem gospodarki wodnej.
Nasz ulubione smażone potrawy oraz wysoko przetworzone produkty mogą prowadzić do wysokiego stężenia akryloamidu w organizmie. Jest to substancja, która powstaje właśnie w momencie formowania uwielbianej przez wszystkich złocistej, chrupiącej skórki czy panierki. Przyczynia się on do wystąpieniem stanów zapalnych w organizmie, powstawania wolnych rodników oraz w konsekwencji stresu oksydacyjnego. Ponadto, spożycie akryloamidu może być powiązane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na choroby układu sercowo naczyniowego czy cukrzycę. Zaburzenia te mogą pośrednio skutkować osłabieniem kondycji włosów czy ich wypadaniem.
Spożycie alkoholu wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie wątroby. Wątroba odpowiada m.in. za funkcjonowanie gospodarki hormonalnej, mającej znaczący wpływ na wygląd i kondycję włosów. Nadmierne spożywanie napojów wyskokowych może prowadzić również do niedoborów żelaza, cynku czy witamin z grupy B, jednocześnie zaburzając prawidłowy cykl wzrostu włosa.
Dieta trychologiczna na zdrowe włosy
Wprowadziłeś zmiany w sposobie odżywiania, ale nie przyniosło to oczekiwanych efektów? W takiej sytuacji warto skonsultować się ze specjalistą i rozpocząć dietoterapię trychologiczną. Polega ona na wprowadzeniu nowych nawyków żywieniowych do codziennego jadłospisu, w celu dostarczenia odpowiedniej ilości substancji odżywczych do mieszków włosowych oraz pobudzeniu wzrostu nowych włosów.
Chcesz rozpocząć walkę o mocne i zdrowe włosy? Umów konsultację u trychologa specjalizującego się w dietoterapii. Prawidłowo ułożony jadłospis, zawierający witaminy, mikroelementy i substancje odżywcze oraz dostosowany do Twojego codziennego trybu życia pozwoli Ci zapomnieć o problemach trychologicznych i cieszyć się piękną i lśniącą fryzurą przez wiele lat.
To Cię może również zainteresować
KONIECZNIE OBSERWUJ NAS NA INSTAGRAMIE, ABY NIE PRZEGAPIĆ NAJNOWSZYCH PORAD: