Najlepsze diety dla zdrowych włosów i skóry głowy



Trendy w odżywianiu zmieniają się dość często. Co kilka miesięcy czytamy o nowej, modnej diecie i składnikach, które warto suplementować. Czego tak naprawdę potrzebują nasze włosy i skalp i jakie składniki warto w związku z tym wprowadzić do menu? Sprawdzamy!

Zdrowe tłuszcze

Dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji skóry i włosów niezbędne są określone rodzaje lipidów. Postaw na:
– kwasy omega-3, które nie mogą być wytwarzane przez organizm – trzeba dostarczać je z zewnątrz. Odpowiadają m.in . za odpowiedni poziom nawilżenia skóry oraz jej elastyczność. Znajdziesz je m.in . w orzechach, migdałach, nasionach chia i siemieniu lnianym, w dyni i w tłustych rybach,
– tłuszcze roślinne, bogate w cenne składniki lipidowe (np. kwasy tłuszczowe): olej z awokado, oliwa z oliwek, olej lniany, z wiesiołka itp.

Witaminy

Witamina A jest niezbędna skórze do produkcji sebum, które jest naturalną odżywką dla skóry i włosów. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar działają niekorzystnie. Źródła: żółte i pomarańczowe warzywa, wątróbka, jarmuż, rzepa.

Witaminy z grupy B są niezwykle istotne dla kondycji włosów i skóry – zapobiegają wypadaniu włosów, wzmacniają kosmyki, łagodzą stany zapalne skóry. Źródła: nabiał, jaja, banany, rośliny strączkowe, mięso (cielęce, drobiowe, wołowe).

Witamina C wpływa na wchłanianie żelaza i jest skutecznym antyoksydantem. Stymuluje wzrost mieszków włosowych i produkcję kolagenu. Źródła: cytrusy, jagody, kiwi, papaja, bataty.

Niski poziom witaminy D przyspiesza siwienie włosów. Jej właściwi poziom pośrednio hamuje nadmierne wypadanie włosów. Źródła: żółtka jaj, ryby (łosoś, śledź, sardynki).

Witamina E działa antyoksydacyjnie, pomaga zachować odpowiedni poziom nawilżenia skóry i chroni ją przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Źródła: orzechy, nasiona, ryby.

Żelazo

Niedobór żelaza (i ferrytyny) jest jedną z głównych przyczyn nasilonego wypadania włosów. Mieszek włosowy jest przecież odżywiany przez krew. Kiedy więc zapasy żelaza (ferrytyny w surowicy) spadną poniżej pewnego poziomu, mamy do czynienia z anemią i jednocześnie ze znacznie zmniejszoną podażą składników odżywczych do mieszka włosowego. W efekcie dochodzi do zaburzenia cyklu wzrostu włosów i ich wypadania. Źródła: czerwone mięso, zielone warzywa liściaste, otręby, orzechy.

Cynk i selen

Niedobór cynku może prowadzić do wypadania włosów i suchej, łuszczącej się skóry głowy, podczas gdy selen jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu pomaga chronić skórę i włosy przed niekorzystnym działaniem czynników środowiskowych oraz przed skutkami procesów starzenia się.Źródła cynku: produkty pełnoziarniste, wołowina, jaja,
Źródła selenu: orzechy, grzyby, otręby, jaja.

Proteiny

Włosy zbudowane są z białek, więc ich odpowiednia ilość w diecie jest kluczowa dla wzmocnienia włosów i poprawy ich kondycji. Niedobór protein może powodować suchość, osłabienie i łamliwość włosów, ich spowolniony wzrost, a nawet wypadanie.
Źródła: ekologiczne, białe mięso (kurczak, indyk), nabiał, owoce

Jeśli jesteś zainteresowany rezerwacją telefoniczną wizyty w naszej placówce, zadzwoń: +48 690 640 460. |. ul. Kolejowa 45A, Warszawa. | info@trychologia.edu.pl

KONIECZNIE OBSERWUJ NAS NA INSTAGRAMIE, ABY NIE PRZEGAPIĆ NAJNOWSZYCH PORAD:

Ten komunikat o błędzie jest widoczny tylko dla administratorów WordPressa
Błąd: nieprawidłowy identyfikator kanału.